Zehrudin Isaković

img_0029

Zehrudin Isaković (Zenica, 1966.) je po obrazovanju magistar komunikologije, po zanimanju novinar, po opredjeljenju zaljubljenik u planine. Autor je popularnog serijala Vrhovi Balkana (AJB), brojnih putopisnih filmova o planinama širom svijeta (Akonkagva, Mount Everest, Mediteranska ogrlica), te drugih djela iz oblasti publicistike (planinarsko – turističke karte).

Planinari praktično od rođenja, kada ga je djed Bećir, kao prvog unuka, strpao u ranac i poveo u planine. Tada se dogodila ljubav na prvi pogled i traje do danas…

U međuvremenu, Isaković je kao vrlo mlad ispenjao brojne alpinističke uspone (250), poput sjeverne stijene Petit Dru, skupina Mt. Blanc (sa 17 god.), što mu je bila i životna avantura. Posjetio je većinu svjetskih gorja – od Anda do Himalaja, uključujući i Mount Everest (2009.) i Cho Oyu (2010.).

Ipak, izdvaja planine jugoistočne Evrope, gdje se svuda osjeća kao kuće.

Kao planinarski aktivist, realizirao je velike infrastrukturne projekte, čije su aktivnosti trasiranje novih staza, ferata i planinarskih objekata. Trenutno je predsjednik Terre Dinarice – organizacije koja je osmislila, trasirala i sada, u saradnji sa UNDP, USAID, AICS, (p)održava i razvija Via Dinaricu – megatrail koji vodi od Slovenije do Albanije.

Isaković je bio predsjednik PSBiH (2014 – 2018), dobitnik je Zlatne značke za razvoj planinarstva PSBiH, a najvećim priznanjem smatra brojne prijatelje koje je upoznao tokom dugogodišnjeg aktivnog planinarenja.

Svako ima neki svoj put – Isakovićev vodi k planinama.

Pripada krugu onih koji su planinama posvetili život.

U profesionalnoj karijeri novinara, Isaković je bio direktor Federalne novinske agencije (FENA) od 2002. – 2012., a suradjivao je sa niz domaćih i regionalnih medija, kao što su Mladina, Vreme, Nacional, Valter , Ljiljan, Naši Dani, FTV, BHRT, TV SA, AJB, …