Nikola Burić

Nikola

Gospodin Nikola Burić inženjer je zaštite okoliša s više od deset godina radnog iskustva u raznim nevladinim organizacijama i IT sektoru, s fokusom na održivi razvoj i transformaciju urbanih ekosistema i osnaživanje njihovih aktera.

Osim što je izvršni direktor Udruženja i-dijaspora i radi poslove koordinacije, razvoja i proširenja Ureda, implementacije i razvoja strategije 2020. – 2024. (uključujući razvoj planova aktivnosti i osiguranje kvalitete implementacije) u bliskoj saradnji s Upravnim odborom, gospodin Burić radi na koncepciji, akviziciji, prezentaciji, upravljanju (uključujući utvrđivanje prioriteta) i koordinaciji projekata u području obrazovanja, nauke i istraživanja, kulture, okoliša i rodnih pitanja. Gospodin Burić također radi na prikupljanju sredstava, kako za cijelu organizaciju, tako i za pojedinačne projekte, te uspostavi i upravljanju upravljačkim strukturama zajedno s Upravnim odborom. Radi na koordinaciji i razmjeni sa SDC-om i drugim partnerima u Švicarskoj, na međunarodnoj razini i u BiH, sam i u saradnji s Upravnim odborom. Također predstavlja organizaciju eksternim akterima i održava i njeguje važna partnerstva s vladinim i nevladinim akterima u Švicarskoj i BiH, kao i s predstavnicima vladinih i nevladinih sektora u Bosni i Hercegovini, te predstavnicima dijaspore u Švicarskoj i BiH.

Gospodin Burić, kao izvršni direktor Udruženja i-dijaspora, član je Projektnog odbora u projektu nazvanom “Dijaspora za razvoj” koji su proveli UNDP i IOM.

https://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/en/home/development-impact/Diaspora4Development.html

Gospodin Burić je stekao obrazovanje na Univerzitetu primijenjenih nauka i umjetnosti Sjeverozapadne Švicarske FHNW, s fokusom na “Angažiranje osoba s migracijskim porijeklom kroz angažman civilnog društva”. Nedavno je stekao titulu Katalizatora za društvene promjene u programu Collaboratio Helvetica pod nazivom Catalyst Lab. Collaboratio Helvetica inicijativa je koja je potekla iz uvjerenja da izazovi našega vremena zahtijevaju nove oblike saradnje i novi holistički način razmišljanja. U ovom program vjeruju u jedinstveni potencijal Švicarske i participativni pristup koji doprinosi promjeni prema većoj ekološkoj odgovornosti, humanosti i opštem dobru. Oni osnažuju predane ljude i organizacije kako bi promijenili duboko ukorijenjene stavove i razmišljanja, učinkovitije vodili dijaloge, te provodili nove oblike saradnje i tako zajednički preispitali i preoblikovali Švicarsku sutrašnjice. Zahvaljujući budućim laboratorijima, razvoj sve šire mreže i zajednice istomišljenika omogućio je da Collaboratio Helvetica da važan doprinos održivoj Švicarskoj. Collaboratio Helvetica stvara prostore za otvoreni dijalog, eksperimentiranje i saradnju s ciljem stvaranja Švicarske u kojoj Švicarci žele živjeti. Catalyst Lab je proces učenja i dizajniranja koji traje nekoliko mjeseci i prilagođen je za posvećene pojedince (Katalizatore) i njihove timove koji su predani implementaciji Agende 2030 u Švicarskoj. Cijeli je program pod pokroviteljstvom Švicarskog saveznog ureda za prostorni razvoj. https://www.collaboratiohelvetica.ch/en/catalyst-lab

Gospodin Burić želi i voljan je podijeliti svoje znanje, ekspertize i iskustva s različitim akterima na Balkanu.