Goga Sarić Prevljak

Goranka Goga Saric slika

Goranka Goga Sarić je arhitektica i vlasnica kompleksa ruralnog turizma “Herzegovina Lodges” na Boračkom jezeru.

Kao arhitektica, urbanistica, sa 20 godina iskustva rada u Holandiji, radila je na različitim projektima spajanja kultura i gradova. Saradnica je na nekoliko projekata na temu  kako projektovanjem javnog prostora grada spojiti i povezati ljude i na koji način javni prostor grada utiče na psihu ljudi.

Nakon 20 godina rada u Holandiji vraća se u rodni kraj i kreće sa ostavarivanjem prijeratnog sna – stvaranje kompleksa agro turizma “Herzegovina Lodges” na Boračkom jezeru.

Projekat “Herzegovina Lodges”, kao spoj kulture, nasljeđa i turizma, svojim dizajnom, mjestom u prirodi i organizovanjem kulturnog ljeta svake godine stavlja selo i turizam na kartu kulturnih zbivanja regije Hercegovine, po uzoru na agro turizam Italije i Španije.

Goga je, zajedno sa svojim suprugom, napravila oazu mira u prirodi gdje svoje goste sa svih strana svijeta upoznaju sa lokalnom kulturom, tradicijom i zaboravljenim receptima predaka. Organizovanje kulturnog ljeta na selu je jedan od njihovih ciljeva: dovesti kulturu u manje sredine gdje je puno manje mogućnosti poslušati dobar koncert, prisustvovati večerima poezije ili projekciji art filma. “Stopama Bogumila”, “Kušaj lokalno” i “Socijalistički grad’ su samo par tema koje nude svojim gostima.

U vremenu kada se  malo cijeni domaće i kada mladi ljudi masovno odlaze iz zemlje, svojim projektom i dovođenjem turista kako iz Zapadne Evrope tako i šire, pokazali su da se i u našem kraju može više nego dovoljno vidjeti i ponuditi. O uspješnosti njihovog projekta najbolje govori podatak da  je broj noćenja stranih turista u “Herzegovina Lodges” veći od 7 noćenja po gostu, dok je prosječan broj noćenja stranih turista u BiH negdje imeđu 1.9 i 2.4 noćenja.